Gong

 

Jag kom i kontakt med gongen under min utbildning till yogaterapeut på IMY. Fastnade genast för detta underbara instrument.

Inom yogan används gongen som ett helande instrument. Enligt Yogi Bhajan finns det inte som är så läkande för nervsystemet som just vibrationerna från gongen. I vilan och ibland i yogapassen använder jag gongen för att förstärka effekterna du byggt upp under yogan. Du kan även få ta del av gongen under ett gongbad/gongavslappning. ”Gongbad” har inget med vatten att göra, utan innebär att du ligger ner, slappnar av och låter gongens vibrationer skölja igenom dig och ditt energisystem.

Vad kan man vänta sig av ett gongbad, vad händer i kroppen? Förvänta dej ingenting. Bara släpp taget och tillåt dej att bara vara. Alla upplever gongens vibrationer olika. Det finns inget rätt eller fel, det är bara olika. Men gongen har förmåga att ta en person till ett tillstånd bortom sinnet och tankarna där man kan uppleva en enhet med allt. Den hjälper dig på ett mycket effektivt sätt i processen att förändra invanda tankemönster och beteenden som många gånger hindrar dig från att komma i kontakt med ditt inre. Gongen är effektiv mot ett rastlöst och stressat sinne, du kan också släppa djup liggande spänningar/blockeringar under ett gongbad och därmed känna dig vitaliserad till både kropp och sinne efteråt.

Vi vet att den helande gongen genererar spridda toner/frekvenser som påverkar hjärnan, det sker nästan omedelbart när gongens periodiska tryckvågor kommer in i sinnets självmedvetenhet. Detta är “Gongens medvetenhet” eller “Gongens väg”. “Syftet med en gongmeditation är att eliminera spår av emotionellt återkommande karma, genom att leda lyssnarna till yogisk neutralt tillstånd kallat Turiya. Upplevelsen av gongen fördjupar kontakten med din ande/själ.